Disse to amaryllis blomstrede samtidig, og en af dem fik efterfølgende en frøkapsel. Spændende, om frøene kommer til at ligne dem.

Normalt planter vi amaryllis (Hippeastrum) som løg, men de kan også sås som frø. Et særligt trick kan gøre spiringen meget nemmere, hvis man vil prøve at opfostre sin egen krydsning.

I mange år har jeg dyrket amaryllis (som jeg bliver ved med at kalde dem, selv om de botanisk set ikke længere hedder amaryllis, men Hippeastrum), og glæder mig hvert år til de flotte blomster. Det sker af og til, at planterne efter blomstring sætter en stor, grøn frøkapsel. Kapslen er fyldt med frø, som jeg flere gange har prøvet at så – uden held. Jeg havde egentlig slået mig til tåls med tanken om, at det nok var fordi, frøene var sterile og frøkapslen derfor kun til pynt. Men så stødte jeg på en alternativ måde at spire frøene på, som forekom mig lidt gakket. Jeg gav det alligevel et forsøg, og jeg må bare sige: Det virker!

På engelsk kaldes metoden for ”floating”, og det går ud på, at man i stedet for at så frøene i priklejord spirer dem direkte i vand. Da frøene er lette, flyder de på overfladen, deraf navnet. På den måde er det lykkedes mig at få 19 ud af 20 frø fra en amaryllis-kapsel til at spire.

De er nu plantet ud i potter nogle stykker sammen, og i skrivende stund efter godt et år er de still going strong. Der går 3-5 år, inden man kan forvente blomst, så det er et langtidsprojekt, men så længe de ikke fylder mere end de gør, er det intet problem at have dem stående i et hjørne af vindueskarmen.

Sådan sår man amaryllisfrø

  • Lad frøkapslen sidde på planten, til den er tørret ind og begynder at åbne sig. Så burde frøene være modne. Pluk den forsigtigt. Frøene sidder i papiragtige hylstre, som er meget lette og nemt bliver spredt over det hele! 
  • Drys frøene ud og sorter dem. En del af de papiragtige hylstre vil være ”nitter” uden noget frø indeni. Man kan mærke frøet som en lille, hård knold i det tynde papirhylster. Kasser de hylstre, som føles helt flade, der er ikke noget spiredygtigt frø i. Jeg kasserede en del, hvor jeg var i tvivl – skulle jeg gøre det om, ville jeg nok bare have taget dem med og set, hvad der skete.
  • Find en vase eller et fad med en stor overflade. Der skal være plads til, at alle frøene kan flyde på vandoverfladen. Fyld den med cirka 10 cm vand. Drys frøene ned i vandet med let hånd. Det papiragtige hylster vil holde dem flydende på vandoverfladen. Går nogen til bunds, skal de bare kasseres.
  • Stil vasen et sted, hvor du ikke kommer til at støde ind i den. I mit tilfælde var det oven på et lavt skab i stuen. Efter 7-10 dag vil frøene være spiret. Hvor mange vil sikkert variere, men i mit tilfælde var det alle undtagen et enkelt. Jeg husker det som en total succes. 
  • Du kan lade frøene flyde i vandet, indtil de begynder at få små grønne blade. Så er de klar til at blive pottet om. Bliver bladene for store, vil frø-flyderen vende bunden i vejret på grund af overvægten. Så plant om i tide.
  • Småplanterne plantes ud i så- og priklejord. Angiveligt trives de med at stå lidt tæt, så jeg plantede alle 19 planter ud i to små urtepotter. De ligner små græsstrå det første år. Derefter bliver bladene lidt bredere, og minder mere om bladene på de voksne planter. Der er dog stadig langt igen. På et tidspunkt vil de danne løg og skal pottes op i større potter, men der vil gå nogle år, før det bliver aktuelt.

Status på mine frøplanter efter et år

De fleste småplanter er i live og vokser stadig. Dem, der blev plantet i den største potte, ser umiddelbart ud til at have udviklet sig bedst. Et par af planterne i den mindste potte er gået ud, og de har tyndere og spinklere blade end i den store potte. Jeg ved ikke hvorfor, måske kan planterne lide at sende rødderne langt ned eller måske har det noget at gøre med, at den større potte har været mindre udsat for udtørring end den lille. Jeg er lidt i tvivl om, om jeg skal udplante dem eller lade dem være et år mere i den store potte, inden jeg gør det. Angiveligt skulle de kunne lide at stå tæt sammen, men hvor længe der er plads nok i den lille potte, kan jeg kun gisne om.