Det kan godt lade sig gøre at holde liv i et frugttræ på altanen og høste frugt af det. Et træ, som ikke vokser så meget, og en stor krukke, giver bedst chancer for succes.

Den første og største udfordring, man støder på, når man gerne vil have et frugttræ på altanen, er pladsen. Hvor stor en krukke har du plads til – og hvor stort et omfang kan træet få, uden at det er i vejen? For at visualisere, hvor stor krukken skal være, kan du forestille dig, at træet fylder cirka det samme under jorden, som det gør over jorden. Har træet en stor krone, skal det også bruge en stor krukke. Ellers går det til før eller siden.

Er man så heldig at have en taghave eller lignende, hvor man har plads til en kæmpestor krukke på 100 liter eller mere, kan man få et større træ på op til et par meter i højden. Ellers må man sørge for at finde et træ, der er langsomt voksende og podet på en svagtvoksende stamme eller en særlig dværgsort, så det ikke bliver for stort. Der er mest at vælge imellem, når det kommer til æbletræer, men både ferskner, mirabelle, morbær og kirsebær findes i mini-versioner til krukker.

Gode, små træer til krukken

På en almindelig altan kan man gå efter et såkaldt ballerinatræ, det er en søjleformet type æbletræer, hvor æblerne sidder helt inde ved stammen. Kirsebær findes i særlige varianter, som hedder søjlekirsebær og vokser på samme måde. En anden mulighed er et såkaldt spindeltræ; det er træer, som er beskåret på en særlig måde, så de får en central, lige stamme med grenene stikkene ud til siden, lidt ligesom formen på et juletræ. Begge kan give forbavsende meget frugt uden at tage meget plads op. Er der en rumdeler på altanen, vil et espalieret træ udnytte pladsen rigtig godt. Er altanen meget lille, kan man som sit “træ” vælge en frugtbusk, der er stammet op eller podet på en stamme, så den minder om et træ. Det kan f.eks. være ribs, solbær eller et hyldebærtræ.

Nemt alternativ til citrus

Mange falder for citrustræer om foråret og sommeren, men de har jo det minus, at de ikke er hårdføre om vinteren. Skal det være lidt eksotisk – men uden besværet – kan jeg anbefale at vælge et abrikostræ. Jeg havde et i nogle år på min gamle altan, da jeg boede på Østerbro. Det var et lille træ, nærmest buskagtigt, med en kort hovedstamme og grenen placeret ud til siden, så det var lidt fladt. Det var formet fra gartneriets side med henblik på at espalierer op ad en væg, så det fyldte meget lidt, når jeg havde det stående op ad læ-væggen på altanen. Det var et kønt træ, som jeg var glad for, og det blomstrede meget flot om foråret.

Det rykkede ud i min storbrors kolonihave, da jeg flyttede, for det var inden da begyndt at se lidt hærget ud. Det var nok fordi, jeg er dårlig til at huske at vande, så det tørrede ud nogle gange, og det var nogle meget tørre, varme år. Men der var faktisk masser af frugt på. Jeg tror, at hvis jeg skulle gøre det om i dag, ville jeg vælge en selvvandende krukke, så træet ikke så nemt tørrer ud og gå efter et lignende lille, “fladt” træ.

3 gode tips til frugttræer i krukker

  1. Vælg et træ, som er podet på en svagtvoksende stamme eller specialudviklet til at gro i krukke. Ellers bliver det hurtigt for stort til potten og må plantes ud, hvis det fortsat skal trives.
  2. Vælg en stor krukke, ideelt set mindst 50 liter, hvis du har plads. Jo større krukke eller plantekumme, du har plads til, jo mere frihed har du, når du skal vælge hvilket træ, du vil have.
  3. Husk at vande! Det kan virke indlysende, men frugttræerne har brug for meget vand, når de skal producere saftig frugt. Er du en glemsom vander, så er det en god ide med en selvvandende kapillærkrukke eller andet vandingssystem.